List of products by manufacturer Kizlyar

Největší ruský výrobce chladných zbraní s tradicí od 14. století.

Výroba chladných zbraní na Kavkaze má hluboké kořeny, počínaje jeho historii z přelomu 14. století. Zvláště ceněné po celém Kavkazu jemných uměleckých zbrojířů v Dagestánu. Výroba zbraní úzce souvisí s historií a vojenského života tohoto kraje. Dagestán je již dlouho byl nazýván "kovář" Kavkaz. Zbraně vyráběné v mnoha vesnicích v Dagestánu.Některé z nich se specializují na výrobu nožů, jiní - oheň, některé z nich byly vyvinuty a že i další, a řemesla vztahující se k výzdobě zbraní. V některých vesnicích výroba zbraní vyhovět všem žádostem pouze místní obyvatelstvo, v jiných to bylo vyvinut tak, aby tyto vesnice se staly hlavními centry, dodávky zbraní, a to nejen v Dagestánu, ale i další oblasti Kavkazu. Masters z mnoha vesnic šel pracovat v různých městech na Kavkaze a Zakavkazsku, který měl velký vliv na místních umělců.


Dagestán má řadu zbraní jen jeho inherentní strukturální rysy. Dagestán čepel rovně, dva břity, jeho povrch je rozdělen Dales (podélné drážky), jejíž výše se pohybovala od jednoho do čtyř. Doly nejen snižuje hmotnost nože, zvětšil jeho sílu, ale také mu dal výzdobu. Pro Dagestánu dýkou se vyznačuje dlouhými noži. - K 45-55 cm Mnoho lopatky mají nápisy obsahující jména mistrů, vlastníků, datum výroby, značky, někdy některé výroky.


Tvorba stavu kavkazská Albánie a vznik obchodních vztahů přispěl k vývoji zbraní-klasifikovat řemesel a konečné stanovení kovoobráběcích center na Kavkaze: Amuzgi, Untsukul, Kumukh, Kazanishche a nejstarší a známého z nich - Kubachi.


Aul Amuzgi byla známá jako výrobce velkých nožů pro dýky, šavle, meče a nože, a byl úzce spjat s výrobním procesem se sousedním Aul Kubachi, jenž zbrojíři byly prostě lepší kondici a ukrashatelyami zbraně. Amuzginskie kováři kované ocelové nože jako celek (nejlevnější stupeň) a oceli s železným jádrem. Výrobní proces těchto nožů je následující: zužující se železná tyč ocelové pásy složený podél okraje a je přivařena k ní. Část žehličky od paty táhla tvořit ostří stopku (nebo osnovní rukojeti). V budoucnu tento kus železa a oceli kované do požadovaného tvaru čepele dýky či dáma. Pak nůž je upevněn na dřevěném baru, kde tvrdě temperovaného dláto na to vystrugivayut údolí. Za to, že čepel Whittle podoba oceli hoblík a rozemelou na ostření kolo. Nakonec je podroben temperování, finální broušení a leštění - a on je připraven. Amuzginskie kováři, zbrojíři dokázali také vzorované svařování - svařování oceli, často nesprávně volal v naší literatuře svařované damašské oceli. Sláva Kavkazu měl lopatky místní výrobu se známkami "horní" a "Gourde" produkt dýky mistra Bazlov (19 palců). V Gruzii byly všeobecně známé produkty Purunsuzova George (první polovina 19. st.);Dagestán dýka zboží mistři Othman, Mohammed Ismail, Hassan et al. (Konec 19. -. Časně 20. c), jakož i Shemakha a laichskoe zbraně. Zpočátku výroba svařované oceli měla dát skupině studeného ocelová čepel zvýšenou viskozitu a elasticitu, zatímco maximální tvrdost čepele. Technologie výroby svařování oceli je opět složit střídající slabé a silné obuglerozhennyh desky (železa a oceli). Během kování paralelní vrstvy přerušeny, po moření kyseliny dává vlnitý vzor na kov. Ukazuje vrstvené vzor. Vířící v různých směrech a svaří řada takových desek produkovat jiný druh vzoru - vzor vířící pruhy. Svařování kus zkroucených ocelových pásů může být dále zpracována nárazem speciální matrice nebo jiného vhodného nástroje. Tato vrstvená struktura je rozdělena v důsledku expozice z těchto vrstev a otočí "buketny vzor."Amuzginskie zbrojíři v Dagestánu vlastnil i tyto metody produkují vzorované, nebo svařování, ocel. Zde nože vyrobené z jednoho kusu vzorované oceli (ostří je svařena z ocelových sítí), jakož i překrytím vzorované ocelového pásu na střední část čepele s železným jádrem - se dale (dekorativní techniky).


Následně jsou nože klesl na Wizard Kubachi, používat širokou škálu technik zdobení zbraně. Patří mezi ně: rytinu, je elegantní černou (mělké rytí černá s zastíněné pozadí - nejčastější technika), a konečně nejvíce časově náročný a drahý způsob - hluboké rytí techniku ​​s černé (nebo mělké rytí ornament okvětních lístků). Tato technika se obvykle doplněn matným reliéfní tečkou vyřezávané po poli, a to může být popsán jako snížil (získat požadovaný vzor vystřihnout celé kusy kovu, umístěnými na vnější vzory obvodů, nebo naopak, snížení vzor a zůstává vzor). Všechny tyto různé způsoby zdobení zbraní obvykle doprovázena zlacením (zlato nebo pozadí, nebo je vzor, ​​nebo všichni dohromady, s výjimkou zčernalých míst).


Kubachi zbrojíři byli slavní jako schopnost provést řez ve zlatě (méně stříbrné) ze železa nebo oceli a vykládané slonoviny nebo roh rukojeť a vložte stříbro a zlato. Vložka kost kvůli křehkosti materiálu potřebného od mistra velkou zručnost. V tomto případě, kostní walrus obvykle dává přednost, protože má nižší křehkost a vyšší bělosti ve srovnání s slonoviny. Zlato nebo stříbro vložka byla aplikována na listy nebo pláště zařízení a zvládnout, a to bylo provedeno nejen dekorativní, ale také nápisy (výroky z koránu, jména mistrů nebo vlastníků zbraní, data, atd.) Technologie dekorace filigrán a smalt Kubachi se objevil v polovině 19. století. a našel jen v malé míře používají ve výzdobě chladné zbraně.


Tyčinky byly vyrobeny z různých materiálů - kosti, rohoviny, železo, stříbro. Kovové úchyty jsou držák, lesní roh a kosti byly vyrobeny z jednoho kusu nebo součásti.


Plášť vyrobeny dva typy. Nejběžnější byly plášť vyrobený ze dvou dřevěných desek, potažené černou kůží, Shagreen pravá, levá - jednoduchá. Plášť zařízení - ústa a špička je vyrobena ze železa nebo stříbra, železné nástroje zdobené zlata nebo stříbra vroubkovaný stříbro - ryté a černé.


Dalším typem pouzdra je plášť ze železa nebo stříbrná s zabudovanou do ní oboymitsey. Celý povrch pochvy byl ozdoben zaznamenal nebo ryté.


Dagestán ornament stylizované zelenina, s množstvím listů, pupeny, květy. Existují tři druhy svého ethnoterritorial: Kubachi, Lak a Avar. Kubachi technologie dekor vysoký výkon je jiný, různé techniky a sofistikovaného, ​​jemně vyvinuté ornamenty. To se mění některé základní okrasných kompozic.


První píseň "Tutti", tj větve nebo stromu. To je symetrická, obvykle svislá konstrukce, jehož osa rozděluje zdobí plochu na dvě stejné poloviny. Tutta považován za nejtěžší typ ornamentu, že pouze nejzkušenější mistr by mohl dosáhnout.


Druhá skladba se jmenuje "marharay", který překládá k "křoví". V kontrastu Tutte ona popírá symetrii. V něm není žádná horní nebo dolní části, žádný začátek a konce, může se rozvinout v libovolném směru. Marharay může zaplnit prostor jakéhokoli tvaru, to je často v kombinaci s tutti.


S písní a Tutta marharay často spojeno "tamga". Tamga je velký medailon s uzavřenou smyčkou. V závislosti na tvaru věcí, může být v blízkosti kruhu, oválu, kosočtverečných, čtverce, obdélníku. Polní tamgas vnitřní naplněné s malými kadeře, hlavy, listí, postavené na typu nebo marharaya Tutty.


Rozšířená síť nebo složení mesh - geometrická mřížka kosočtverců tvořených dvuhlepestnikami, v jehož středu - malý 4-okvětních lístků růžice. Známý místo ve výzdobě zbraní bere Kubachi zvířecí styl. To má kořeny v středověkého umění Dagestánu. Nejčastěji líčen ptáci, koně, hadi a psi. pes nebo kůň hlavu často doplňuje hlava Kubachi šavle.


Na konci 17. - počátku 18. století. pod vlivem zvýšené obchodní a kulturní vztahy s Ruskem na Kavkaze Kubachi přišel třetí druh ornamentu - "komáry nakysh", tj Moskva obrazu. Tento vzorek je asymetrický tvar rostlin nebo větviček, lemované obyčejné Kubachi lístků a květiny, s použitím dekorativních prvků ruské ornament. O něco později, v rámci stejného ruského vlivu v Kubachi se zdálo poměrně vzácné ozdobu - "síto" (z ruského -. "Síto") ve tvaru mřížky z protínajících se čar, jejichž buňky jsou naplněny tečkami, klíšťata, květy.


Při vývoji zdobení Lak dvě etapy výrazně liší práci mistrů v Lak okresního Kazikumukh Dagestánu a od 70. let 19. století.Během masových odjezd Lak mistrů mimo Dagestánu ve městech a vesnicích severního Kavkazu a Zakavkazsku. Někdy Lak a Kubachi ozdoba je téměř nemožné rozlišit, co je vzhledem k tomu, že odchod Laks je téměř v kontaktu s Kubachins, často pracoval ve stejné dílně. Lak mistři bylo inherentní svobodnější než Kubachins, zpracování jednotlivých prvků ornament, odvážné porušení tradiční konstrukce. Na výrobku Lak mistři objeví obrázek, je nepřijatelné, aby starého života Dagestánu: Dámy a pánové, v evropských oblečení, dámská hlava, dvouhlavý orel, atd.


Na začátku růstovém spurtu Kazikumukh metalloobrabatyvyuschaya průmyslové čtvrti 60. letech 19. století. Vzhledem k nedostatku pozemků lidí v okrese musel othodnichat v Tbilisi, Baku, Vladikavkazu, Stavropol a další. Sev.Kavkaza měst.Na konci 19. a počátku 20. století. na ústupu, tam bylo asi 600 kusů stříbrných mistrů, z nichž většina pochází z Kumukh.


Gun Avar výrobní prostory nebyl masivní, zdá se, že zbraně byly vyrobeny na zakázku a byl ozdoben nejvyšší opatrností.To není vystaven takové normy, jako masové Kubachi a Lak. Ornament Avar společné Dagestán zbraně, stylizovaný, závod ,, podobné Kubachi a Lak, rozšířený asymetrické a symetrické houští větve. Dav byl použit málo.Charakteristickým rysem Avar ornamentu je hluboký výběr pozadí a velké rozptýlené ornamentu, který podporuje definici "ražené" obrazu.


Avar okresy neměli takové velké zbraně center jako Kubachi nebo Kumukh. Pistole a stříbrné pouzdro existoval na stupnici nezbytné pro uspokojení potřeb místních obyvatel. Největším centrem pro výrobu za studena oceli byl s. Gotsatl Avar County a Chokh, Sogratl, Rugudzha, Gamsutl ve kterém žil slavný. Mistr Chalandar. Produkty Chalandara ceněn především Kubachi a Lak. Na menší výrobní míry ramena byla vyvinuta v Untsukul, Arakan, a další.


Obec je známá pro své Untsukul zářezu na stromě. Jeho podstata spočívá v tom, že tím, že kreslí čáru řezu na stromě a řídit zploštělou položená na okraji pásu alpaky (předtím použitý a stříbra). Řádek ornamentem oživit zavedení malých kovových desek a teček vytvořených ovlivňovaly drát. Produkt vyhlazený povrch lak, prohlubující se silnou červeno-hnědou barvu dřeva a zvyšuje jeho dekorativní kontrastu s kovem. Dokončena zářez motivy ornament zachovat dávné známky - fotografie vody, slunce. Jsou velmi konvenční, druhovou povahu, a jejich střídání v ornament systému podléhá přísným rytmu a symetrie.


Zbraně na blízko vyráběny av kumykskom s. Top Kazanishche. Produkty kazanischenskih mistrů obchodníci kupují a transportován přes Dagestánu. Mají kazanischensky dýka byla považována za prestižní. Zvláště známý pro své umění a rodinu Temirukaevyh Bazalaevyh. Děkuji Bazalaevyh překonali Dagestánu. Zakladatelem byl druh pochází z Avar obce Sogratl. Stejně slavný byl jeho vnuk.


Čepel Výroba Kazanishche Save nahoře a na počátku 29. století. Nicméně, železo, stejně jako z oceli, se netaví se, stejně jako dříve, a kupce Temir-Khan-Shura v ruských obchodníků.


Taková je historie děla řemeslníků Dagestan, jako v současné době, to je nyní činnost v Dagestánu úspěšně reprezentuje OOO PP "Kizlyar" - společnost, která nejen oživuje a obnovuje národní tradice čepelí zbraně z minulosti, ale také přináší jim nové, obohacuje tak zavedenou arts and Crafts ornament. Nejlepším základem pro tento rozvoj je bohaté dědictví starých mistrů, což samo o sobě naznačuje, že moderní řemeslníci nové designy.

More
produktů na stránku

Kategorie

Recenze na Heurece

Ověřený zákazník
5.005.005.005.005.00
Rychlé vyřízení,kvalitní zboží

2018-06-9

Ověřený zákazník
5.005.005.005.005.00
rychlost a komunikace na vysoké úrovni

2018-06-4

Ověřený zákazník
5.005.005.005.005.00
Solidnost i při platbě předem převodem a rychlost vyřízení objednávky.

2018-06-2